Erre akkor kerül sor, ha az egyetem vezetősége továbbra sem tartja be az oktatási törvény előírásait. Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorhelyettese úgy nyilatkozott, nem azt követelik, hogy hozzanak létre egy magyar egyetemet, csak azt szeretnék, hogy az egyetemen belül legyen egy magyar tagozat, amely belső önállóságot élvez, és ahol külön helyeket tartanak fenn a magyar diákoknak és tanároknak. Emellett azt szeretnék, hogy a gyakorlati oktatásban és a klinikai tevékenységekben vezessék be a magyar nyelvet is, így ezek a képzési formák kétnyelvűek lennének. A magyar tagozat képviselői kifogásolják, hogy az egyetem vezetősége pár hete egy olyan dokumentációt juttatott el az Akkreditációs Bizottsághoz, amely nem tartalmazza a magyar tagozat javaslatait.

„Amikor itt volt a tanügyminiszter Marosvásárhelyen, akkor bemutattunk neki erre vonatkozó javaslatot, és azt ígérte, hogy amikor kiszáll az egyetemre a bizottság, akkor a mi számításainkat is elemezni fogják. Nincs külön akkreditációs dossziénk, mert ilyen dokumentumot a törvények szerint csak az egyetem vezetősége nyújthat be az Akkreditációs Bizottsághoz.”

– magyarázta az Erdély FM-nek Szilágyi Tibor rektorhelyettes. Az idei nyári felvételin még a tavalyi szabályzat alapján lesznek elosztva a helyek. Az állami helyeket fele-fele arányban osztják el a román és magyar diákok között, a fizetős helyekre azonban a felvételi jegy alapján veszik fel a diákokat.