A Ponta-kabinet tervezete szerint a program keretében a projektmegvalósítók 8 hónapos haladékot kérhetnek, ha fél millió eurónál nagyobb támogatást nyertek az Európai Uniótól, akik ennél kevesebbet nyertek, négy hónapos haladékot kaphatnak a pályázat kivitelezésére. Az intézkedés csak azokra vonatkozna, akik már aláírták a támogatási szerződést.


„Azoknak segít, akiknek már lejáró félben van, illetve lejár a 36 hónapjuk és a 36 hónap végén első sorban pénzügyi, pénzáramlási problémák miatt abban a helyzetben vannak, hogy nem sikerült még a tevékenységeiket lezárni, illetve nem sikerült megvalósítani az összes indikátort.”

Magyarázta Bagoly Ildikó. Ezek a projektmegvalósítók legtöbb esetben nem költötték el az elnyert pénzt, így elveszítenék ezt, ha nem hosszabbíthatnák meg a kivitelezés határidejét. Emellett az elszámolható költségek egy része is őket terhelné, miután az Európai Bizottság az elszámolható költségeknek csak a megvalósított projektekre eső részét téríti meg. A kormány azt is bevezetné, hogy a pályázaton belüli összegek egy részét átcsoportosítsák a projektmegvalósítók. Így sem ők, sem az ország nem veszítik el azt a pénzt, amire már szerződést kötöttek. Bagoly Ildikó azt mondta az ErdélyFm-nek, az utóbbi időben több kedvező intézkedést vezettek be a Humánerőforrás-fejlesztési program keretében.

„Nagy mértékben kapcsolódik ahhoz, hogy egyes projektek sokszor félévet s akár több hónapot is szüneteltek amiatt, hogy befagyasztották a programot és a pénzáramlás magában a program keretében sem úgy működött. Én azt mondtanám, hogy nem csak a hatóságok, az irányító hatóság és a minisztériumok hiábája. ”

Bagoly Ildikó pályázatíró szakember ugyanis úgy tudja, a projektek megvalósításánál is voltak gondok. Éppen ezért az utóbbi időben sokkal szigorúbbak a POSDRU-pályázatok elbírálásánál, ezt bizonyítja az is, hogy a benyújtott projekteknek csak egy kis részét fogadták el a hatóságok. Románia a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program alapjainak alig negyedét költötte el 2007 óta. Bagoly Ildikó szerint főleg anyagi okokból pályáznak kevesen ezekre a pénzekre.