A két elnökjelölt szavazatai közötti kis különbséget a vesztes fél értelmezheti úgy is, hogy a volt államfő népszerűsége megcsappant, s így csak olyan politikai konstrukciókat fogadnak majd el tőle, amelyekre ellenőrzést gyakorolhatnak. Szász Alpár szerint az államfőnek nehéz lesz most olyan kormányt ajánlani, amelyet az ellenzék is elfogad.

„Elég kevés az az alternatíva, ami elfogadható, valószínűleg a megoldás egy szakértői kormány, vagy szakértő által vezetett politikusokból álló kormány, vagy politikus által vezetett szakértői kormány, és nem hiszem, hogy Traian Basescu egy ilyen sovány győzelem esetében elragadtassa magát arra, hogy feloszlassa a parlamentet.”

-mondta el az Erdély FM-nek Szász Alpár. Az elemző szerint kevés az esély arra, hogy még karácsony előtt megalakuljon az új kormány, és úgy véli, hogy Traian Basescu megpróbálja majd újra átvinni a parlamenten Liviu Negoita kormányát, és csak ezt követően nevez meg új miniszterelnököt. Szász Alpár szerint az is valószínűtlen, hogy létrejöjjön egy PD-L, PNL és RMDSZ kormánykoalíció.

„Ennek a lehetőségét azt hiszem, hogy Klaus Johannis álláspontja nagyon valószínűtlenné tette. Másrészt a tegnapi ünneplés után, ha átáll Crin Antonescu és pártja, akkor azt kell mondani, hogy félreismertük, mint politikust. Én azt mondom, hogy elég valószínűtlen, hogy a nemzeti liberális párt a demokrata liberális párttal kormányozni fog. Az RMDSZ lehet, hogy belemenne, egy kisebbségi kormányba, de feltevődik a kérdés, hogy minek?”

Szász Alpár úgy gondolja a PSD-PNL koalíció vesztesége részben azzal magyarázható, hogy az ellenzéki pártok szavazói nem cselekedtek mechanikusan, nem hallgattak az általuk szimpatizált párt üzenetére, és sokan átszavaztak Traian Basescura, mivel a demokrata jelöltet szimpatikusabbnak tartották, mint Mircea Geoanat.