Az egészségügyi minisztérium tanácsosa úgy látja, hogy ez a vírus nem okoz majd nagyobb méretű fertőzést, mivel nem minden szúnyog terjeszti a vírust, és a fertőzés emberről emberre nem terjed. Különben a fertőzés az esetek 80 százalékában tünetmentesen folyik le a szervezetben, vagy csak egy enyhébb virózis tüneteit mutatja.

„Ami a veszélyes, az az invazív fertőzés, abban az esetben, hogy ha megjelennek az agyhártya vagy agyvelő-gyulladásos tünetek. Ebben az esetben azt javasoljuk a lakosságnak, hogy ha egy szúnyogcsípés után 4-5 nappal lázas állapot lép fel, akkor függetlenül a súlyosságától a betegségnek, jó, ha jelentkezik a családorvosnál, vagy ha jelentkezik a fertőző osztályokon a kórházakban, hogy nyilvántartásba vegyék, és kivizsgálják ilyen irányban is.”

-mondta az Erdély FM-nek Molnár Géza, az egészségügyi minisztérium tanácsosa. A fertőzés az idős személyek és a krónikus betegek esetében lehet veszélyesebb, mivel az ő immunrendszerük nehezebben tud védekezni a vírus ellen. A Nyugat-Nílusi vírus egyébként már korábban is okozott fertőzéseket az országban, de még sosem alakult ki ebből járvány.

„1996-ban volt nagy esetszámú fertőzés, Dobrudzsára, Munténiára, Bukarestre, egész Olténiára kiterjedő fertőzés. Akkor 393 esetet jegyeztek egy év alatt, és 17 személy vesztette az életét. Utána a következő években 2000-ig 5 és 10 között mozgott az esetek száma évente, majd 2001 és 2009 között összesen 6 esetet jegyeztünk.”

Idén Romániában eddig 7 esetben derült ki, hogy a Nyugat-Nílusi vírussal fertőződtek meg a betegek. Egy esetben folyik még a kivizsgálás, további két személynél pedig csak gyanítják, hogy ők is elkapták a fertőzést. A betegek közül ketten meghaltak.