Az új konvergencia program tervezete szerint legalább egy-két évvel később csatlakozna Románia az euróövezethez. Ebben csupán az szerepel, hogy 2013-2014-ben csatlakozik Románia az Európai Árfolyam Mechanizmushoz. Ahhoz ugyanis, hogy csatlakozni lehessen az eurózónához, előtte legalább két évet kell tölteni az Európai Árfolyam Mechanizmusában.

„2012 második felében hivatalosan is be kellett volna lépnünk ebbe az előszobába,azaz teljesíteni kellett volna a kritériumokat, és két évig egy ilyen monitoring alatt kellett volna lennünk. Ez evidensen látszott, hogy nem lehet, hiszen Romániában sem a kamatlábak, sem az államháztartás hiánya tekintetében az elkövetkező két évre nem tudnak az Európai Unió által megkövetelt feltételeknek eleget tenni.”

– állapította meg Juhász Jácint gazdasági szakértő az Erdély Fm reggeli műsorában. Ahhoz ugyanis, hogy Románia beléphessen az Európai Árfolyam Mechanizmusába, a költségvetési hiány maximum 3 százalékos lehet, és az inflációt is vissza kell szorítani az átlagos uniós szintre. Az új konvergencia program szerint Románia 2013-2014-ben tud csatlakozni az Árfolyam Mechanizmushoz, ezt követően 2-3 éven belül következne a csatlakozás az eurózónához, ennek időpontját azonban nem rögzíti a konvergencia program.