A Román Nemzeti Bank vezetőségi tanácsának tagja azt mondta, ebben az évben semmi esetre sem fog olyan mértékben nőni az eladósodottság, mint tavaly. 2013-ban az utolsó negyedévre a rosszul kihelyezett hitelek aránya elérte a 21 és fél százalékot.Ezeknek nagy részét a gazdasági válság előtt vették fel.

„Az a kritikus lakosság, akik nem fizetnek, talán beérett, de negatív értelemben. Több, mint 700 ezer elmaradt lakos van, akik a hiteleiket nem tudják teljesíteni és rendszeresen fizetni, és összességében már nincs olyan nagyon sok, akik hitelt vettek volna fel.”

Nagy Ágnes úgy látja, a lakosságnak az a része, amely hitelképes volt, mára eladósodott, éppen ezért a banki hitelezés fellendítéséhez idén más szegmenseket kell megcéloznia az ágazatnak.

„Nem a lakossági hitelezést kellene 2014-ben hangsúlyos lépéssel erősíteni, hanem a vállalkozói szférának a hitelezését, hiszen a lakosság részéről nem nagyon látok olyan teret vagy rést, amely jelentős növekedésre lenne képes.”

2013-ra általában jellemző volt, hogy visszaesett a hitelezés. Míg szeptemberben és augusztusban enyhén növekedett, az utolsó negyedévben ismét kisebb volt a hitelezési kedv. Októberben 0,9-al vettek fel kevesebb hitelt. Pénzügyi elemzők szerint ez azzal is magyarázható, hogy még mindig túl drágák a hitelek. A jelzáloghitelek után például évi 7,1-7,6 százalékos kamatot kell fizetni. A jegybank hogy elérhetőbbé tegye a kölcsönöket, tavaly jelentősen csökkentette az irányadó kamatlábat. Az alapkamat év végén 4 százalékos volt. Ennek hatására valamivel kisebbek lettek a hitelek kamatai, de elemzők szerint ezeket tovább kell csökkenteni.