53 igen és 21 nem szavazattal ügyvezető elnöki mandátumot szerzett a volt RMDSZ-főtitkár, Kovács Péter. Korodi Zsuzsa tudósítását hallják.

„Tulajdonképpen az áprilisi kongresszuson döntöttek úgy, hogy a főtitkárságot átszervezik, és visszavezetik az ügyvezető elnökség struktúráját. Kovács Péter már előzőleg ismertette, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni. Tulajdonképpen megőrzi a főtitkárság az előző struktúráját, tehát a kulturális főosztály élén továbbra is Hegedüs Csilla lesz, az oktatási főosztályt Magyari Tivadar vezeti, az önkormányzati főosztályt Ilyés Gyula, a program- és ifjúsági főosztályt Bodor László, a társadalomszervezési főosztályt pedig Székely István főtitkár-helyettes, csakhogy a következőkben ügyvezető alelnökökként.”

Az átszervezés keretében két új főosztályt hoznak létre, a területi szervezetekért felelős főosztályt, amelyet Nagy Zoltán irányít majd, és az ifjúsági főosztályt, amelyet Geréd Imre kolozsvári önkormányzati tanácsos vezet a továbbiakban, őt a Magyar Ifjúsági Értekezlet nevesítette. A strukturális változáson kívül az RMDSZ küldetésén is változtat, azaz nagyobb hangsúlyt fektet szociális kérdésekre, ennek keretében a romák integrációjára, és a vidékfejlesztésre is jobban odafigyelnek majd.