Az érintett orvosok és asszisztensek ma és holnap azok közül a szabad állások közül választhatnak, amelyek ugyanabban a megyében vannak, mint a régi munkahelyük. Akinek nem jut állás, az a jövő heti vagy az április végi elosztás alkalmával kereshet magának munkahelyet, de ezek már más megyében lesznek. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal az intézményekkel, amelyek áprilistól nem kapnak állami támogatást, de azt sem kérték, hogy részt vehessenek az öregotthon programban.

„Tudomásom szerint, jelen pillanatban nincs lehetőség arra, hogy azok, akik nem döntöttek eddig, ezt most meggondolják és belépjenek a rendszerbe. Természetesen meg fogjuk vizsgálni, hogy hogyan lehet megoldani, hogy azok az intézmények, amelyek ebbe a programba nem jelentkeztek be, mégis le tudják adni a jelentkezésüket, de ez már nem az egészségügyi, hanem a munkaügyi minisztériumtól függ.”

magyarázta az Erdély FM-nek Vass Levente minisztériumi tanácsos. A kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amely szerint az átszervezési listán szereplő 67 kórház áprilistól nem köthet szerződést az Egészségbiztosítási Pénztárral, és így nem kap állami pénzeket. A listán szereplő intézmények közül, csak 7 jelezte, hogy elfogadja, hogy öregotthonná alakítsák, ezeket a munkaügyi minisztérium fogja ezentúl finanszírozni. Az átszervezésre váró kórházakból a betegeket már elszállították.