A TVR igazgatótanácsának összetételéről tegnap szavazott a parlament plénuma. Az ülésről az RMDSZ kivonult, miután vita alakult ki a vezetőtanácsba javasolt egyik tag, Oana Stănciulescu jelöltsége kapcsán. Elsőként a zsidó kisebbség képviselője szólalt fel az ügyben, kifogásolva, hogy Oana Stănciulescu televíziós újságírót is beválasztották a testületbe, aki műsoraiban többször is a legionárius mozgalmat támogató nyilatkozatokat tett. Ezt követően a PNL két szenátora is védelmébe vette az újságírót. Ezt az RMDSZ képviselői elfogadhatatlannak tartották, és Markó Béla bocsánatkérésre szólította fel a szenátorokat. Mivel ez nem történt meg, az RMDSZ kivonult a szavazásról.

„Utána aztán volt egy-két hozzászólás, miután mi kimentünk, amikor egyes kollégák próbálták helyreigazítani a dolgokat. De véleményem szerint ez továbbra sincs rendben. Mindenképpen figyelmeztetni kellett a román politikai pártokat, hogy mi ezt nem tudjuk elfogadni, hogy miután az utóbbi időben felerősödött a feszültségkeltés, gyűlöletkeltés akkor a román parlamentben valakik nyíltan próbálják védeni a legionárius mozgalmat.”

A TVR igazgatótanácsának tagjait tegnap végül megszavazta a plénum, és a tagok között van Oana Stănciulescu is, ez ellen pedig formailag már nem sokat lehet tenni, mondta az Erdély FM-nek Markó Béla. A politikus szerint az a tény, hogy a Nemzeti Liberális Párt kiállt a jelöltje mellett, noha korábban román értelmiségiek is nyílt levélben tiltakoztak Oana Stanciulescu személye ellen, azt mutatja, hogy bajok vannak. Hozzátette, ezt az ügyet meg fogják még beszélni a Nemzeti Liberális Párttal.