Egyre többen gondolják úgy, hogy az ÁFÁ-t a kormány 3-6 százalékkal fogja megemelni. Juhász Jácint gazdasági szakértő híradónknak azt mondta, ez az egyik legesélyesebb adópolitikai változtatás, amelynek a legkisebb a negatív hatása a gazdaságra nézve.

„Egy olyan gazdasági helyzetben, amikor továbbra is ugyanaz a problémánk: az ipari termelés nagyon alacsony szinten van, elbocsátások vannak, ilyen körülmények között bármilyen jövedelmi adónak a változtatása, legyen az profitadó, vagy személyi jövedelemadó, negatívabb hatással lesz a gazdaságra.”

A szakértő szerint ha magasabb lesz a fogyasztási adó, kevesebb lesz a fogyasztás, és ez a külkereskedelmi fogyasztási mérlegen is javítana. Az ÁFA-emelés negatív hatását a fogyasztó fogja érezni, hiszen emiatt a termékek nagy része drágulni fog.

"Legrosszabb esetben, hogyha az ÁFÁ-t például 19 százalékról 25 százalékra vinnék fel, akkor ez hat százalékos áremelkedést jelentene a végső árakban. Ez viszont nem ilyen egyértelmű, mert nagyon sok hazai zöldség, gyümölcs-termelő van, amelyek ÁFA-mentesen tudnak értékesíteni, például itt vannak az élelmiszerpiacok, ahonnan ÁFA-mentesen tudunk vásárolni.”

Éppen az így kialakult konkurencia miatt az elemző szerint nem biztos, hogy az élelmiszerek nagy része 6 százalékkal fog drágulni. Különben a drágítás akkor is elkerülhetetlen lenne, ha más adónemet, és nem az ÁFÁ-t emelné az állam. Ettől az intézkedéstől azt remélik hogy csökkenni fog az államháztartási hiány. Ez körülbelül két százalékkal lesz kisebb, ha jövőre 25 százalékos ÁFÁ-t kell fizetni.