A miniszterelnök ma sajtótájékoztatón jelentette be lemondását. Azt mondta, kötelessége figyelembe venni a lakosság legitim felháborodását a bukaresti tűzeset ügyében. A fővárosban tegnap több mint 25 ezer személy vonult utcára a kormányfő, és a felelős politikusok lemondását követelve. Victor Ponta ma úgy nyilatkozott, azt teszi, amit a lakosság elvár tőle, ezért lemond a teljes kormánnyal együtt. Klaus Johannis államfő új kormányfőt kell jelöljön, aki új kormányt alakít majd.
„Ennek a miniszterelnök-jelöltnek be kell mutatnia egy kormánynévsort, erről a jelöltről, illetve a kormánynévsorról szavaznia kell a parlament két házának együttes ülésen. Amennyiben a többséget megkapja ez a miniszterelnök-jelölt, akkor ő lesz a következő miniszterelnök azzal a kormánynévsorral, amit bemutatott a parlamentben. Amennyiben nem szavazzák meg, akkor az államfőnek egy másik jelöltet kell nevesítenie. Ugyanez az eljárás, ő is megnevezi a kormánynévsort, a két ház együttes ülése elé terjeszti. Hogyha ez a miniszterelnök-jelölt sem kapja meg a többséget, akkor az államfőnek jogában áll feloszlatnia a parlamentet és előre hozott választásokat írni ki. Két jelöltnek el kell buknia a parlamentben ahhoz, hogy előrehozott választásokra kerülhessen sor. Gyorsan hozzáteszem, hogy én erre egyáltalán nem számítok. Senkinek nem érdeke ma a román politikában, hogy egy évvel a rendes választások előtt parlamenti választásokat tartsanak”

-magyarázta híradónknak Illyés Gergő. A politikai elemző úgy véli, Klaus Johannis államfő nem szociáldemokrata politikust fog miniszterelnöknek jelölni.

„Én ezt nem tartom reális forgatókönyvnek. Egyrészt azért, mert ezzel Klaus Johannis a saját választói akaratával menne szembe, mégiscsak a PNL államfőjelöltje volt ő. Azzal az ígérettel jutott az államfői tisztségbe, hogy megváltoztat valamit, lecseréli ezt a kormányt és Cătălin Predoiut nevezi ki miniszterelnöknek. Ez volt a választási ígérete, nyilvánvalóan eddig alkotmányos akadályok miatt eddig nem volt lehetősége. Most itt a lehetőség, és ha ezt nem ragadja meg Klaus Johannis, és nem az ellenzékből nevez ki valakit miniszterelnöknek, akkor, azt gondolom, hogy komoly csalódást okozna a választóinak. Hozzáteszem, ha nem Cătălin Predoiut nevezi ki, azt is erősen meg kell magyaráznia, hogy miért nem. Arra számítok, hogy ellenzéki miniszterelnök lesz, és az Cătălin Predoiu lesz.”
A következő napok, hetek politikai tárgyalásokról fognak szólni, de addig is, amíg eldől, hogy ki lesz az új miniszterelnök-jelölt, Klaus Johannis államfőnek egy ideiglenes miniszterelnököt kell kineveznie, akit a jelenlegi kormány tagjai közül kell kiválasztania, ez a személy lehet akár Victor Ponta is. Az ideiglenes kormány legtöbb 45 napig vezetheti még az országot. Ez idő alatt csak határozatokat fogadhatnak el, törvénytervezeteket és rendeleteket nem hagyhatnak jóvá. Az Illyés Gergő politológussal készített teljes interjút meghallgathatják ma este, a 6 órás híradó után kezdődő Arcvonalban.