Az öt éve épített lakrészek egyszer az önkormányzatok tulajdonába kell átkerüljenek, csak azután lehet ezeket eladni – mondta el Borbély László középítkezési miniszter.

„A törvény úgy rendelkezik, hogy akiknek lejárt az öt éves bérleti szerződésük, azok dönthetnek arról, hogy tovább maradnak-e bérleti szerződéssel, és senki nem teszi ki őket, vagy megvásárolják a lakást.”

Aki a vásárlás mellett dönt, a lakásárat egyszerre kell majd kifizesse:

„Becsléseink szerint 75-80 százaléka lesz a piaci árnak. Azért nem mindegy, hogy ha bérlő a piacról akar venni lakást, akkor is ki kell fizesse annak árát, így nem kell az egész összeget, hanem a piaci ár körülbelül 75 százalékát kell kifizesse.” – mondta el a miniszter.

A szaktárca felmérése szerint a lakók közel 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy ha megfelel, akkor megvásárolná az ifjúsági lakást. A székelyudvarhelyi ifjúsági lakások bérlőinek java része viszont nem engedheti meg magának. Andrea is ezek közé a bérlők közé tartozik.

„Nekünk a közalkalmazotti fizetésünk nem teszi ezt lehetővé. Nem is tudunk akkora hitelt sem felvenni, hogy teljes összegben ezt kifizessük.”

A felvásárolt lakrészek árát a minisztérium újabb ANL-s lakások építésére fogja fordítani.