Ezt Daniel Funeriu tanügyminiszter jelentette be, miután tegnap a rendkívüli kormányülésen eldöntötte a Boc-kabinet, ezzel az eljárással próbálja minél hamarabb bevezetni az új tanügyi törvényt. Ezáltal ugyanis már januártól elkezdődhet az iskolák decentralizációja, és jövő szeptembertől már az új törvény alapján állítanák össze a tantervet. Kötő József RMDSZ-es képviselő korábban azt mondta az Erdély FM-nek, hogy a decentralizációval az iskolákat vezető tanácsok fogják irányítani, és ezek a helyi igényekhez igazíthatják az iskola profilját. Ez pedig szerinte előrelépést jelent az anyanyelvi oktatásban is.

„Nagyon nagy részét törvényesítené mindannak, amit az RMDSZ-programokba eddig belefoglaltunk, az anyanyelvi oktatáshoz való jogot, és védelmet nyújtana a szórványoktatás intézményhálózatának a megőrzésére, tehát tulajdonképpen egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz, hogy minden magyar gyerek magyar iskolába járhasson.”

– állapította meg Kötő József az Erdély FM-nek. Az RMDSZ-es képviselő szerint, ha a parlament idén elfogadja az új oktatási törvényt, akkor ezt jövő szeptembertől lehet alkalmazni, hiszen idő kell ahhoz, hogy megfelelően előkészítsék az oktatási rendszert a változásra. Egyébként az ellenzék és a tanügyi szakszervezetek máris bírálják a kormányt, amiért a Boc-kabinet felelősségvállalással vezetné be az oktatási törvényt.