Az RMDSZ elnöke szerint Victor Ponta miniszterelnök és a kormány lemondása a lehető legjobb megoldás volt a jelenlegi helyzetben. Azt mondta, a következő napokban tárgyalni fognak Klaus Johannis államfővel és a parlamenti pártokkal az új kormány alakításáról. Hozzátette, az RMDSZ számára több forgatókönyv is lehetséges, egyetlen dolgot zárnak ki, azt, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót támogassák. Ezt Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke is megerősítette híradónknak.

Minden más megoldásról hajlandóak vagyunk tárgyalni, legyen az egy új parlamenti többségnek a kialakítása, vagy a jelenlegi ellenzék által nevesített kisebbségi kormány működtetése. Vagy akár tudjuk támogatni az előrehozott választásokat is, amennyiben azt jogi szempontból meg lehet oldani, hogy a jövő évi önkormányzati választások egy időben legyenek megszervezve a parlamenti választásokkal, vagy elképzelhetőnek tartunk akár egy technokrata kormányt is.”

Kovács Péter szerint nagyon fontos, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány, hiszen a parlament elé kell terjeszteni a jövő évi költségvetést, és sok más fontos kérdésben is döntést kell hozni. Az RMDSZ ügyvezető elnöke megjegyezte, nehéz megjósolni, hogy mennyi időbe telik az új kormány kinevezése.

„Az államelnöknél van a labda, ő megteheti, hogy nagyon hamar, akár a holnapi napon összehívja a pártokat, és a parlament elé jön ezt követően egy miniszterelnök jelölttel. Tehát az ő döntése, hogy ezt a folyamatot mennyire tudja felgyorsítani.”

Az új kormányt jóvá kell hagyja a parlament, azaz többségi támogatást kell szereznie. Kovács Péter azt mondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy új parlamenti többség alakuljon, de ez nem lesz könnyű, nehéz elképzelni, hogy egyik napról a másikra 70-80 képviselő átigazoljon a jelenlegi kormánypártokból a PNL-be.