Orosz Attila, a szövetség helyi szervezetének ügyvezető alelnöke azt mondta, hétfőn indul a program, amelyben olyan személyeknek nyújtanak szervezett jogvédelmet, akik úgy érzik, egyenlőtlen félként kezeli őket bankjuk. Az érdeklődőket az RMDSZ marosvásárhelyi székhelyén várják minden hétköznap. Az RMDSZ szakértője átnézi a hitelszerződést és véleményezi, történt-e jogsértés, érdemes-e továbbmenni, ügyvédhez fordulni.

“Tulajdonképpen a legnagyobb szerepe itt az RMDSZ-nek abban lesz, hogy csoportosítani tudja azokat a személyeket, akiknek azonos gondjaik vannak azonos bankkal szemben. Így akkor az a csoport összehívható, és megbeszélést tarthatnak egy ügyvéddel, utána pedig mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy kíván-e továbblépni, vagy nem.”

-mondta Orosz Attila. Úgy nyilatkozott, azoknak a hiteleseknek is segítenek, akik ellen már elkezdődött a végrehajtás.

“Sajnos nagyon kevesen tudják, hogy milyen jogaik vannak, ezért ezeknek a személyeknek nagyon gyors segítséget szeretnénk nyújtani, ilyenkor az idő kritikus, hiszen 15 napon belül kell megfellebbezni a végrehajtást. Szeretnénk, ha ezt mindenki megértené, ha ilyen helyzetbe kerül, azonnal jelentkezzen, ne várjon, mert ha kifutunk a határidőből, akkor sokat már nem tudunk segíteni.”

Emellett azoknak is tanácsadást biztosít az RMDSZ, akik úgy vélik, visszaéléses záradékokat tartalmaz a szerződésük. Ilyen például a kockázati jutalék, amelyet a törvény szerint nem tartalmazhatnak a hitelszerződések, sok esetben azonban a bankok ezeket nem törölték el. Azok is kérhetnek tanácsadást, akikkel szemben a bank nem tartja be a szerződés feltételeit, például ha a szerződés rögzített kamatot ír elő, a bank azonban egyoldalúan növeli ennek értékét. Orosz Attila azt mondta, azon is dolgoznak, hogy Romániában is bevezessék az árfolyamrés megszüntetésére vonatkozó magyarországi modellt, azaz a hitelt az ügyfélnek a felvétel napján meghatározott devizaárfolyamon kellene törlesztenie.