Diósi László pénzügyi szakértő szerint reális ez az arány, mert a küladósságban benne van Románia összes külföldi tartozása, a bankok, vállalkozások és magánszemélyek adósságaival együtt. Emellett a romániai magánszemélyek és vállalatok hiteleit nagyrészt külföldi bankok adják, ezért is ilyen magas a küladósság.

„Romániában a megtakarítások dinamikája a hitelezés dinamikája alatt volt 2004-től 2009-ig, tehát sokkal kevesebb pénzt tettek az emberek félre, mint amennyi pénzt vettek fel az emberek, a vállalatok és a költségvetés összesen. A vállalatok és a magánszemélyek esetében ez a pénz külföldről jött. Tehát leginkább a Romániában megtelepedő külföldi bankok, például mi, ezt a pénzt külföldről hoztuk, amit itt kihiteleztünk.”

Mondta el Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója. A szakértő szerint idén a GDP-arányos államadósság körülbelül 41 százalékos lehet, ami alacsonynak számít. Éppen ezért az IMF sem tart attól, hogy Románia nem fogja visszafizetni a tőle felvett nemzetközi hitelt, bár kockázatosnak tartja azt, hogy Románia lassan halad a reformok bevezetésével.