Ambrus Attila külpolitikai szakértő szerint ezt üzeni Angela Merkel német kancellár azzal, hogy Romániába látogatott. Az elemző szerint az elmúlt hónapokban jelentősen fellendült a német gazdaság, így az államnak egy olyan tőke áll a rendelkezésére, amelyet akár romániai beruházásokra is fordíthat.

„Egyértelmű jelzés a német beruházók irányába, hogy Románia partner, sőt az is kiderülhet a tárgyalások során, hogy Románia egy jó, megbízható partner, érdemes tehát Romániába jönni, hiszen némiképpen a német kormányfő is szavatolja a beruházásoknak a biztonságát.”

– állapította meg az Erdély FM-nek Ambrus Attila. Úgy gondolja néhány hónapon belül már elkezd áramlani az országba a német tőke a kisebb beruházók révén, és néhány éven belül jelentős németországi vállalatok is megtelepedhetnek az országban. A szakértő szerint emellett jó jel az is, hogy Angela Merkel az infrastruktúra iránt is érdeklődik. Ez azt jelentheti, hogy az autópályák építésében is érdekeltek a német vállalatok, amelyeket nemzetközi szinten megbízható beruházóknak tartanak, és a munkájukról pedig azt, hogy kiváló minőségűek.

„A német kancellária ezzel a látogatással, és a látogatás előkészítésével is olyan adatokat gyűjt, amelyeket később hasznosít, és akkor lehet majd igazán tudni azt, hogy valóban olyan méretű beruházások, mint amilyen méretű beruházások Magyarországon kezdődtek, megvalósulnak-e. Mondhatnám, több száz millió eurós beruházást is eszközölhetnek a német beruházók Romániában.”

Sőt Ambrus Attila szerint az is megtörténhet, hogy ezek a beruházások meghaladják azoknak az értékét, amelyeket a kormány valósít meg. Egyébként a szakértő úgy gondolja, Németországnak azért éri meg Romániába beruházni, mert itt olcsó a munkaerő és viszonylag jól képzett.