Felfüggeszti a méhnyakrák-elleni oltáskampányt az egészségügyi minisztérium addig, amíg elkészül a jelentés a kampány eredményeiről. Ion Bazac tárcavezető eredetileg be akarta szüntetni az oltáskampányt, végül úgy döntött, megvárja az erről szóló jelentéseket. A méhnyakrák elleni oltás októberben kezdődött, azóta az ingyenes védőoltásra jogosult 11 éves kislányoknak csak a 3 százaléka számára kérték a szülők a Papiloma-vírus elleni oltást.

„A sikertelenség főleg úgy az orvosok, mind az anyukák és a lakosság tájékozatlanságában láttam. Nagyon sok ember most hallott a humán papilóma elleni vírusról, alaposabb tájékoztatás kellett volna.”

– állapította meg Deme Judit, a Kovászna megyi közegészségügyi hatóság igazgatója. Szerinte az oltáskampányt folytatni kell.

„Ez világviszonylatban egy újdonság, egy forradalmi dolog, és ezzel a lehetőséggel kell élni. Nem úgy kell felfogni, hogy mi teszünk, anyukák szivességet, hogy megendegjük, hogy a gyerekeinket beoltsák, hanem a gyerekeinket mentjük meg ezzel egy drámai következménytől.”

Az októberi oltáskampány kezdetével több szervezet is azt követelte, hogy tiltsák be a méhnyakrák-elleni ingyenes oltás kampányát, mert a védőszernek sok mellékhatása van. Deme Judit szerint ez az ellenkampány is azért volt eredményes, mert a lakosság tájékozatlan volt.