Ez azt jelenti, hogy a jogszabályt nem vitatja meg a parlament, és ez néhány napon belül automatikusan hatályba lép, hacsak nem bizonyul alkotmányellenesnek. Markó Attila RMDSZ-es képviselő szerint a Ponta-kabinet a felelősségvállalás előtt több pontban is az RMDSZ javaslatainak megfelelően módosította a törvénytervezetet. Például 10 évre csökkentette a türelmi időt, amíg az iskolaépületek rendeltetését nem lehet megváltoztatni. A Ponta-kabinet törvénytervezete eredetileg 25 éves türelmi időszak alkalmazását írta elő. A törvény szerint az ingatlan tulajdonosa ebben az időszakban jogosult bérleti díjra, viszont neki kell karbantartania az ingatlant annak ellenére, hogy nem használhatja az épületet. Markó Attila ugyanakkor azt mondta az Erdély FM-nek, hogy a kormány nem foglalta bele a törvénybe az RMDSZ egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló javaslatait, mivel ezt a kérdéskört a jövőben külön szabályoznák.

“A miniszterelnökkel való beszélgetés során kiderült az, hogy a kormány is szándékszik az egyházi kérdéskörben valamiféle módosítást eszközölni, ami nem érintené a kártérítési részt, amit most elfogadtak felelősségvállalással, hanem egy külön dolog lenne. Azért van a kormány részéről egy ilyen kényszer, mert köztudott a görög katolikus és ortodox egyház közötti ingatlanvita már nagyon régóta, és ennek a tisztázása nem sikerült azóta sem.”

Markó Attila úgy nyilatkozott, amikor az egyházi ingatlan törvény napirenden lesz a kormányban, akkor az RMDSZ ismét benyújtja erre vonatkozó javaslatait.