Elkezdődhetnek a hivatalos kormánykoalíciós tárgyalások, miután a Központi Választási Iroda ma közzétette a végleges eredményeket. Szinte biztos, hogy az államfő a Demokrata-Liberális Pártból fogja kinevezni a miniszterelnököt, miután a PD-L szerezte a legtöbb parlamenti mandátumot.

„Úgy gondolom, hogy még mindig az a prioritásként kezelt forgatókönyv a PD-L számára, hogy a PNL-vel alakítsanak többséget. Hogyha a PNL-vel kormányt alakítanak, akkor valószínű, hogy oda a PNL az RMDSZ-t is beviszi.”

-állapította meg Bognár Zoltán politikai elemző. Szerinte nagy az esély arra, hogy a PNL és a PD-L megegyezzen, viszont az is nyilvánvaló, hogy a PD-L ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz. Így amennyiben a liberálisok nem fogadják el a demokraták feltételeit, akkor a PD-L vagy a PSD-vel fog koalíciót kialakítani, vagy pedig kisebbségi kormány mellett fog dönteni.

„Ahová ismét nagy eséllyel kerülhet be az RDMSZ koalíciós partnerként. Ebben az esetben a parlamenti többség megszerzéséhez már nem szükséges olyan borzasztó sok szavazat, figyelembe véve, hogy mennyire a szerencsén múlott nagyon sok képviselői vagy szenátori mandátum szerzéshez, én azt gondolom, hogy nagyon sokan lesznek olyanok, akik nem kockáztatnának egy előrehozott választást, és a legfontosabb törvénytervezetek mellé meg lehet majd a parlamenti többséget szerezni.”

A gazdasági válság miatt a PSD-PD-L nagykoalíció is ésszerű döntés lehet az elemző szerint.