Sándor Krisztina, a rendezvény egyik szervezője az ErdélyFm-nek ma azt mondta, a jövő évi fesztivált szeptemberben kezdik el szervezni, de már most felmerült, szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Szerinte az, hogy a fesztivál ennyire közkedvelt a kiskorúak körében is, részben annak köszönhető, hogy ingyenes.

„Természetesen felmerült bennünk, hogy mit lehetne tenni. Az is felmerült, hogy belépőt kellene kérni, ezt elsősorban azért, gyakorlatilag már péntek-szombaton kezelhetetlen tömeg van Tusványoson minden évben. Nagyon sokan lejönnek a környékről, pontosan azért, mert ingyenes. Emellett valószínűleg a rendőrség fokozottabb bevonását is meg kell fontoljuk, elsősorban a 18 év alattiak felügyeletére gondolva.”

Sándor Krisztina szerint jövőre azt is szigorúbban ellenőriznék, az árusok ne szolgálhassanak ki alkohollal kiskorúakat. Azt mondta, nem tudja, idén mennyire tartották be az erre vonatkozó törvényt, viszont azt is látni kell, ki lehet játszani a jogszabályt. A múlt heti fesztivál egy kiskorú résztvevője a vonat elé vetette magát, egy 18 éves fiatal pedig eltűnt. Sándor Krisztina szerint nem lehet kizárni esetükben, hogy nem fogyasztottak alkoholt.

„Egyik fiatal sem a tábor területén tűnt el, vagy nem ott történt a szerencsétlenség. Ugyanakkor szervezőkként megrendített az eset és felelősséget is érzünk a történtekért. A hatóságok ebben az esetben nem hibáztatják a szervezőket és nem is vontak felelősségre, ugyanis konkrétan mind a két eset a szabadegyetem területén kívül történt, bár ugyanazon a településen.”

A múlt heti fesztiválon több incidens is történt, ennek részben az alkoholfogyasztás volt az oka, a szervezők ezért is szigorítanának jövőre.