Az ErdélyFM közéleti műsorában, az Arcvonalban élő adásban született meg a rendkívüli megegyezés, szinte két éves huzavona után. Vass Levente, mint a belső ellenzék vezetője korábban azt kérte az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének jelenlegi vezetőjétől, Peti Andrástól, hogy a belső ellenzék kapja meg a helyi szervezetnek járó 14 kongresszusi mandátum felét, és az Szkt- illetve Tkt-mandátumok felét. Ezt a decemberben elkezdődött tárgyalás-sorozat során a jelenlegi vezetés nem volt hajlandó teljesíteni, ellenben 2-3 ügyvezető alelnöki pozíciót felajánlott a belső ellenzéknek, melynek létét az elmúlt két évben el sem ismerte a 2013-ban megválasztott marosvásárhelyi RMDSZ elnök. A belső ellenzék és a jelenlegi vezetés közötti vita Facebookon az elmúlt napokban még inkább elmérgesedett, míg végül Vass Levente azt kérte Peti Andrástól és csapatától, hogy legalább négy kongresszusi helyet biztosítson a belső ellenzéknek, és cserébe a gazdasági, a városfejlesztési valamint a civil-egyházügyi alelnöki tisztségeket elfogadják, ráadásul fizetést sem kérnek. Peti András percekkel ezelőtt az Arcvonal különkiadásában bejelentette, elfogadta az ajánlatot.

 

 

„Békét kíván a nép Marosvásárhelyen, hiszen nem lehet úgy neki indulni egy választási megméretkezésnek, hogy ilyen jellegű megosztás jellemzi a Szövetséget. Én azt gondolom, hogy nem szolgáltunk rá erre a vita-sorozatra, ami jellemezte az elmúlt időszakot, de mindenképpen köszöntöm, és örvendek a tegnap este megjelent, Vass Levente által posztolt közleménynek, miszerint elfogadta a felajánlást az ügyvezető alelnöki tisztségek tekintetében, illetve fenntartja -természetesnek tartom- a kongresszusi küldötti helyekre való igényét. Koncentrálni kell. Remélem holnap a TKT- szinten pontot tudunk tenni erre, és holnap, hogyha 4 órakor véget ér a TKT, 4 óra 1 perckor neki fogunk és közösen, mindannyian együtt elkezdünk dolgozni a vásárhelyiek érdekében.”

 

Vass Levente értékelte, hogy Peti András végre beengedi a belső ellenzéket a szervezeti munkába.

 

 

„Az elkövetkezők nem arról kell szóljanak, hogy mi nem volt jó az elmúlt két-három évben, hanem inkább arról, hogy mi lehet jó, és mit kell változtatni, hogy a marosvásárhelyieknek jó legyen. Pont ezért örvendek, hogy Peti András, marosvásárhelyi RMDSZ vezető levetted a helyéről az ajtót, és most már tényleg nincsen ajtó és be lehet menni oda, nemcsak nekünk, hanem azoknak is, akik még esetleg az elkövetkezőkben másképp fogják látni, tőled és tőlem eltekintve a marosvásárhelyi helyzetet. Az első asztalnál kell ülni ahhoz, hogy érdeket lehessen érvényesíteni az RMDSZ-ben. Ezt tapasztalatból mondom…. Ha az első asztalnál leszek, és úgy gondolom, hogy az első asztalnál minden információ őszintén, korrektül az asztalra kerül, és a döntéseket együtt kell, közösen meghozzuk, és együtt vállaljuk fel a döntések felelősségét, mind a siker, mind a sikertelenség esetében, akkor a lehető legjobb embert kapták bennünk, bennem.”

 

Peti Andrásnak csak egy kérése van a belső ellenzékkel szemben: a tagok ismerjék el a jelenlegi vezetést legitimnek.

 

„A Szövetség mint bármilyen szervezet egy hierarchikus struktúrán fekszik, alapszik, amiben a tagok elismerik a hierarchikus rendszert. Ezt mindennap megkérdőjelezni nem hatékony. Úgy lehetünk eredményesek és érvényesíthetjük a közösség érdekeit, ha ezt a struktúrát arra a mandátumra, amire felvértezte a közösség, tiszteletben tartjuk. Valójában ez nem egy elvárás, de ezt várnám el mindenkitől, és én magam is gyakorolom ezt a fajta magatartást.”

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke, aki a Vass-Peti tárgyalásokon moderált, telefonon jelentkezett be a műsorba, és azt mondta ésszerű a megegyezés.

„Nehezen született meg, de nem az a lényeg, hogy született meg. A lényeg az, hogy most már minden körülmény adott ahhoz, hogy arra koncentráljunk, ami igazán fontos, ami még hátravan 2016 választási évig, a választásokig. Van két rendkívül fontos dolog, amit el kell kezdeni, kézbe kell venni és végig kell csinálni. Az egyik a szervezetépítés, illetve a hálózatépítés. Ezzel vagyunk a legnagyobb gondban. A belső ellenzék csatlakozásával végre hozzá lehet látni ahhoz, hogy kiépítsük, megerősítsük azt a szervezeti hálózatot, amely össze tudja fogni a magyarságot. A másik pedig, hogy elkezdjünk dolgozni az előválasztáson, amelynek az a célja, hogy május végére megnevezzük Marosvásárhelyen is, de Maros megyében több más önkormányzatban is az RMDSZ polgármester-jelöltjeit.”

Az előválasztás korrektsége fogja garantálni azt, hogy lesz-e politikai béke Marosvásárhelyen Vass Levente szerint, aki azt is elmondta a mai Arcvonalban, hogy nyugodtságra és türelemre lesz szükség a városi és megyei elnökök részéről, amíg a belső ellenzék minden tagja integrálódik. A belső ellenzék vezetője szerint az ellenzékiek igen érzékenyek.

A marosvásárhelyi RMDSZ-en belül közel két éve van megosztottság, a 2013-as tisztújítás során ugyanis többen, köztük Vass Levente sem fogadta el Peti András megválasztását. A marosvásárhelyi szervezet 13 körzetvezetője azért tiltakozott, mert a tisztújítás kapcsán a szervezet átszervezését hirdették meg, amely során megszüntették a korábbi körzeteket, arra hivatkozva, hogy nem működőképes ez a hálózati felépítés. A konfliktus csak tovább fokozódott azzal, hogy a városi szervezet elnöke nem ismerte el a belső ellenzék létét.

Az összefogást várja el a marosvásárhelyi választó a politikumtól- véli Soós Zoltán marosvásárhelyi tanácsos, a Maros megyei múzeum igazgatója, aki szintén az Arcvonal vendége volt.

Vissza kell nyerni a politikai bizalmat. Egyértelműen a marosvásárhelyi választók esetében fel kell mérni és el kell ismerni, hogy van egy bizalmi válság a politikummal szemben. Ezt pedig a politikum okozta, nem a választó volt a hibás. Az egyetlen út az, hogy fel kell mutatni egy összefogást, ezt várja el a marosvásárhelyi választó, nem a konfrontációt.”

Az Arcvonal mai adását szombaton 6 órától újra meghallgathatják, de a www.erdelyfm.ro honlapon, a Hangtárban is rá lehet keresni.