Ezt az urnazárás utáni sajtótájékoztatóján jelentette be Kelemen Hunor. A részletekről Korodi Zsuzsa munkatársunk tudósította az ErdélyFM-et.

“5 százalék feletti az RMDSZ támogatottsága, tehát bejutott a román parlamentbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy végleges eredmények hétfő délután, késő este, vagy kedd reggel lesznek. Ennek ellenére azt mondta, úgy néz ki, hogy bejutottak, és az RMDSZ száz százalékosan szeretné képviselni az erdélyi magyarságot – azokat is, akik nem az RMDSZ-re szavaztak, vagyis azokat is, akik az EMNP-ra szavaztak. A Szövetség már beszélt a többi párttal. Kelemen Hunor kitért az USL-re, gratulált Victor Pontanak az eredményhez, és már a héten elkezdik a tárgyalásokat mindegyik parlamenti párttal, hogy egyeztessék a programjaikat.

– Az EMNP-ra nem tért ki, hogy mennyit veszített miatta az RMDSZ?

– Ezeket nem lehet tudni. Itt Korodi Attila mondta azt, hogy meg lehet köszönni az EMNP-nak azt az ezer szavazatot, vagy azt a párezer szavazatot, ami nem az RMDSZ-re ment, de pontos adatokat nem tudnak. Kelemen Hunor annyit mondott még, hogy ha az USL-nek stabil partnerre van szüksége, akkor az RMDSZ vállalja a kormányzást, de erről még tárgyalnak. És hogy ha különböző programpontok, például alkotmánymódosítás, régióátszervezés egyezik, akkor ők is vállalják ezt. Gazdasági növekedést, új munkahelyeket, adóreformot fognak promoválni a következő időszakban. “

Korodi Zsuzsa arról is tudósított, hogy a Székelyföldi körzetekben, ahol eddig is 50 százalékos támogatottsága volt az RMDSZ jelöltjeinek, ott valószínűleg most is abszolút többséggel nyertek. Arról pedig a szombati SZKT-n dönt az RMDSZ, hogy vállal-e kormányzati szerepet.