Egy hónappal később lesz az érettségi vizsga szóbeli próbája. Az új program szerint február 15. és 17. között mérik fel a végzősök nyelv és számítógépes ismereteit. Egy román szakos tanárnő szerint ez az intézkedés inkább a tanulókat fogja megzavarni.

„Annyira nem kéne zavarjon ez a munkában, a diákokat nyilván megzavarja, de a felkészülés úgyis folyamatos, tehát most az az egy hónap különbség szerintem olyan nagy zűrt nem kéne okozzon. Főként, hogy – én románt tanítván – az érettségi program nekünk évek óta ugyanaz, tehát nem változott.”

-mondta el az Erdély FM-nek Nagy Judit. Egy végzős diák szerint pedig inkább az a zavaró, hogy az egész érettségirendszer megváltozott az új a tanévtől.

„Annyira nem befolyásol, mert talán ha azt vesszük, akkor több az idő. Egyébként egy kicsikét meglepett mindenkit, hogy most 12-ben ennyi sok mindent változtattak. Ez azért igazságtalanság volt velünk szemben, mert mi most próbanyulak leszünk.”

– vélekedik Fülöp Izabella, egy 12-es tanuló. Szerinte az idei érettségi abban lesz jobb, hogy a diákok majd a saját profiljuknak megfelelő tantárgyakból kell majd vizsgázzanak, és ez megkönnyíti a tanulási folyamatot. A szóbeli vizsgákat különben az eredeti tervek szerint január 11. és 13. között kellett volna megszervezni. Emil Boc szerint ezt azért halasztotta el az oktatási minisztérium, mert másképp nem lett volna elég idő arra, hogy a tételeket kidolgozza a minisztérium.