Nincs szüksége a román gazdaságnak egy újabb nemzetközi készenléti hitelre, mégis javallott Romániának, hogy jövőre kössön egy új hitelszerződést a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója szerint egy ilyen hitel garantálja, hogy az ország a legváratlanabb válságban is törleszteni tudja adósságait, emellett szükség van egy külső független intézményre, amely ellenőrzi és befolyásolja a gazdaságpolitikát. A pénzügyi szakértő úgy véli, az elmúlt időszak azt bizonyítja, Románia tudatában van ennek, éppen ezért Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter is csak a választási kampány miatt nyilatkozta azt, hogy Románia jövőre nem vesz fel új készenléti hitelt.

„Hiába volt az elmúlt években sokszor választás, a költségvetési fegyelem szerencsére megmaradt. Úgy tűnik, hogy létezik egy olyan megállapodás a pártok között, hogy semmiféle választási kampány kedvéért nem pazarolnak el pénzügyi előnyöket, és az országnak azt a gazdasági renoméját, ami az elmúlt években kialakult.”

Vagyis Diósi László pénzügyi szakértő szerint a nemzetközi hitelre pusztán politikai megfontolásból van szükség. Technikai szempontból ugyanis nincs szüksége az országnak erre a nemzetközi hitelmegállapodásra, mert jelentős devizatartaléka van, és kedvező áron jut nemzetközi hitelekhez is.


„Mivel Románia gazdasága európai összehasonlításban is kitűnően növekszik, a költségvetési helyzete kitűnő, illetve az elmúlt hetekben megtörténtek azok a rég várt felminősítési lépések a nemzetközi hitelminősítők részéről, amelyek az ország stabil gazdaságpolitikájára nagyon valós visszajelzést adtak. Ennek köszönhetően Románia már most rendkívül olcsó forrásokhoz képes jutni.”

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint ezek a források még olcsóbbak, mint amiket a Nemzetközi Valutaalaptól lehet szerezni.