Az északi államokhoz hasonlóan törvény által kellene garantálni, hogy női képviselők is bekerüljenek az önkormányzati testületekbe, mondta ma Csép Andrea, az RMDSZ Maros megyei nőszervezetének elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen az önkormányzati választások eredményeiről és a nőszervezet második félévi terveiről számolt be. Maros megyében a nőszervezetnek 259 jelöltje volt a helyhatósági választáson, közülük 46-on szereztek mandátumot. Ez azt jelenti, hogy 6-tal több női önkormányzati képviselő van, mint az előző 4 éves ciklusban, a Maros Megyei Tanácsban és a marosvásárhelyi tanácsban viszont gyengült a női képviselet, összegzett Csép Andrea.

“Marosvásárhelyen jelenleg 1 önkormányzati tanácsos hölgyünk van, és nagyon nehéz volt ezt az egy helyet is megőrizni. Kudarcként könyvelem el, hogy nem sikerült a női képviseletet erősíteni a helyi tanácsban. A másik csalódás, hogy korábban 3 nő tevékneykedett a megyei tanácsban. Lokodi Edit Emőke lemondása után ketten maradtunk Szász Izolda kolléganőmmel. Meg voltunk győződve, hogy tartani tudjuk ezt a női képviseletet. Nem sikerült. Most én vagyok az egyetlen női tanácsos.”

Csép Andrea azt is elmondta, a nőszervezet készül az őszi parlamenti választásokra is, a szervezetnek kiemelt jelöltjei lesznek és Kelemen Hunor szövetségi elnöktől ígéretet kaptak arra, támogatni fogja, hogy a szövetségnek több női képviselője legyen a parlamentben. Az RMDSZ Maros megyei nőszervezetének elnöke bejelentette, lehetséges, hogy indulni fog az őszi parlamenti választáson, amennyiben a szövetség támogatja ebben.