A Hargita megyei tanfelügyelőség a vállalkozások és vállalkozói egyesületek igénybejelentését és véleményét várja a következő tanévre vonatkozó szakképzési oktatási terv összeállítása érdekében. Kedves Mónika, a Hargita megyei tanfelügyelőség szakoktatásért felelős tanfelügyelője híradónkat arról tájékoztatta, hogy a tanfelügyelőségen létezik egy szakképzési konzultációs tanács, amely állandó kapcsolatban áll a vállalkozásokkal annak érdekében, hogy a piaci igényeket kielégítő szakképzést biztosíthassanak a megye szakközépiskoláiban. Arról is tájékoztatott, hogy a tanfelügyelőség a megyei tanács által az ősz folyamán végzett felmérést is figyelembe veszi az oktatási terv összeállításakor. A felmérésben 310 céget kérdezett meg az önkormányzat, ebből az derült ki, hogy Hargita megyében leginkább asztalosokat kerestek. Kedves Mónika szerint azért is fontos a cégek megkérdezése, mert a szakmai gyakorlatot ők biztosítják a diákok számára.

Többnyire mind a vállalkozók kérésére indultak ezek az osztályok, mert addig nem tudják az iskolák a beiskolázási tervüket elkészíteni, amíg nincs egy partnerségi szerződésük arról, hogy igenis, majd fogadnak gyerekeket gyakorlatra, és együttműködnek a helyi tanterv kialakításában.”

A Hargita megyei szakoktatásért felelős tanfelügyelő azt is elmondta, hogy idén a vállalkozások kérésére indult például kertész és kárpitos osztály a Venczel József Szakközépiskolában. A vállalkozások egy formanyomtatvány kitöltése révén tájékoztathatják a tanfelügyelőséget igényeikről, ezt a tanfelügyelőség honlapjáról tölthetik le.