A politológus szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy nőtt a PDL támogatottsága. A szakértő azt mondta az Erdély FM-nek, hogy szerinte a parlamenti választásokra szövetkezni fognak a jobboldali pártok, hogy növeljék a népszerűségüket.

„A jobboldali stratégiák inkább valamiféle jobboldali szövetség, ernyőszervezet létrehozásában gondolkodnak, amelyben valószínűleg, illetve mindenképpen a Demokrata Liberális Párt a meghatározó, azonban az ernyővel tulajdonképpen egy új imázs alakítható ki.”

-állapította meg Bakk Miklós, és a politológus szerint a romániai magyar pártoknak nyomon kell követniük azt, hogy hogyan alakul Traian Băsescu államfő és a kormányzat viszonya. Úgy gondolja, aszerint kell stratégiát kialakítaniuk, hogy milyen eredmény várható az őszi választásokon. A politikai elemző úgy látja, az RMDSZ várhatóan az USL-hez fog közeledni

„A mostani politikai állóháború kétségtelenül ront a Szociál-Liberális Koalíció őszi esélyein, és megtörténhet, hogy már nem tud egyedül kormányozni, és koalíciós partnerre van szüksége, tehát ez a helyzet megnöveli az RMDSZ esélyeit, hogy kormányra kerüljön.”

Ami a többi romániai magyar pártot illeti, Bakk Miklós szerint ők is ahhoz fognak igazodni, hogy miként alakul a román pártok viszonya az őszi választásokig.