A hatóság elsősorban a nyelvi, viselkedési és szakmai szabályok megsértése miatt szabott ki büntetés a kereskedelmi televízióra. Legutóbb például három órára függesztette fel az OTV sugárzási jogát, az Audiovizuális Tanács ugyanis a közérdeket képviseli. A hatóság elsősorban a nyelvi, viselkedési és szakmai szabályok megsértése miatt szabott ki büntetést a kereskedelmi televízióra. Legutóbb például három órára függesztette fel az OTV sugárzási jogát, az Audiovizuális Tanács ugyanis a közérdeket képviseli.

„Próbáljuk olyan irányba terelni a médiafogyasztókat is, hogy megválogassák azt a minőségi médiát, amely megfelelően modern, megfelelően erkölcsös és ízléses. Az első számú felelősség szerintem az audiovizuális sajtóé, és ők kellene egy olyan belső szabályzás alapján működjenek, amelyik ezeket a feltételeket biztosítja.”

– mondta el Szász Attila. Szerint ez az önszabályozás a legtöbb esetben működik is.

„Viszont az is igaz, hogy óriási a nyomás a kereskedelmi sajtókon elsősorban a nézettség miatt. Hiszen egy reklámozó csak akkor reklámoz az illető médiában, hogyha annak megfelelő a nézettsége. És ez egy olyan ördögi kör, amiből nagyon nehezen lehet kitörni, de azért nem mondanám azt, hogy a romániai sajtó teljes egésze színvonaltalan.”

Szász Attila CNA-tag szerint különben nincs Romániában egyetlen olyan televízió vagy rádió sem, amelyet a hatóság még nem bírságolt meg.