A Szövetségi Képviselők Tanácsa hétvégén ülésezett, ezen fogadták el az RMDSZ választási programtervezetét.

„A programelemek és javaslatok összhangban vannak, és egyidejű megvalósulásuk igénye átszövi a program több fejezetét. Gondolok itt az önazonosságunk című fejezet, az önkormányzatok, oktatás, kultúra, igazságszolgáltatás, alkotmánymódosítás fejezetekre – csak hogy a legfontosabbakat említsem.”

– elemezte az SZKT-n a programtervezetet Lakatos Péter képviselő. Az RMDSZ-nek idén az a célja, hogy elérje, minél erősebb legyen az erdélyi magyarság parlamenti képviselete. Markó Béla szövetségi elnök szerint ugyanis gyenge parlamenti képviselettel az RMDSZ nem tudja befolyásolni a romániai folyamatokat és a kormányzást. Ezért az erős képviseletért törekedett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra, hogy összefogjanak az erdélyi magyar politikai erők.

„Nem kényszere volt az RMDSZ-nek, erős érdeke volt, hogy megállapodjunk, hogy egy ilyen egység és egyezség létrejöjjön. Nem sikerült, ez annyit jelent, hogy most az RMDSZ jelöltjeinek a feladata az, hogy ezt az egységet a választóink körében megteremtsük, és olyan üzenetet kell megfogalmaznunk, hogy egyetlen egy magyar szavazat se vesszen el.”

Kelemen Hunor ügyvezető elnök kijelentette, az RMDSZ kampánya már ma megkezdődik. Ez egységes lesz, emberközeli, és az RMDSZ nem fog negatív kampányt kezdeményezni.