Ezért jövő hétfőre találkozót hívott össze. Az államelnök arról tárgyalna a pártokkal, hogy miképp lehetne a november 22-i választások eredményeit az alkotmányba foglalni, és melyek lennének még az idei év legfontosabb törvénykezdeményezései.  Míg a demokrata-liberális párt csak az egykamarás parlament bevezetéséért módosítaná az alkotmányt, a többi parlamenti párt azonban más módosításokat vezetne be. 

„A demokrata Liberális Párt álláspontja az, hogy az alkotmányt most sürgősen annak érdekében kell módosítani, hogy a múlt évi népszavazás eredményeit bevigyük az alkotmányba, vagyis kétkamarás parlament helyett csak egykamarás parlament legyen, a parlamenti tagok létszámát lecsökkentsük. Véleményünk szerint ez teljesen mellékes kérdés ahhoz képest, hogy az alkotmányban ennél sokkal fontosabb dolgokat kellene megoldani.”

-mondta korábban az Erdély Fm-nek Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Egyébként az alkotmánymódosítással többek között a közigazgatás reformját valósítaná meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

„Én azt hiszem, hogy jó lenne a bizottságot létrehozni, mi is támogattuk ezt, de tudatában vagyok annak, hogy ebben a pillanatban a pártok nem egyformán gondolkodnak az alkotmány módosításáról, vagyis hogyha létrejönne a bizottság, akkor is nagyon hosszúra húzódhatna ennek a munkája, amíg közös nevezőre lehetne jutni. ”

Markó Béla szerint jó eredménynek lehetne tekinteni, ha az alkotmánymódosítási folyamat a 2012-es választásokig befejeződne. Különben a november 22-ei népszavazáson a választók 78 százaléka szavazott az egykamarás parlament bevezetése mellett. Ehhez alkotmányt kell módosítani, és ezt az eljárást az államfő is kezdeményezheti.