A város RMDSZ-es tanácsosai nem saját jelöltjükre, hanem a Zöld Párt önkormányzati tagjára szavaztak. Géczi Levente, az RMDSZ alpolgármester-jelöltje:

„Mi utolsó pillanatig reméltük azt, hogy Bunta Levente polgármester úrral tudok egy csapatba dolgozni, mi vártunk egy jelzést, mert sajnos nem volt elég mandátumunk ehhez, nekünk nem jött ez a jelzés, és akkor úgy döntöttünk, hogy megelőlegezzük a bizalmat Zilahi Imrének.”

Az MPP és a Zöld Párt korábban abban egyezett meg, hogy a polgáriak közül Orbán Árpád jelölését támogatják, s ha az RMDSZ leszavazza, akkor választanak zöld alpolgármestert. A történtek után Orbán Árpád az RMDSZ és a Zöld Párt titkos egyezségére gyanakszik:

„Ők kértek fel arra, hogy a megoldás Székelyudvarhelyen az, ha én leszek az alpolgármester. Most ehhez képest nagyon furcsa döntést hoztak abban a pillanatban. Ez a tisztességtelen döntés után, hogyan lehet együtt dolgozni azzal, aki első lépésként az ígéretét megszegte, nem tudom elképzelni.”

A Zöld Párt megválasztott alpolgármestere maga is tévedésnek tartja a tegnapi tanácsülés eredményét:

„Tévedés történt, a tévedést mi követtük el zöldek, és ebből a helyzetből szeretnénk nem jól, hanem elfogadhatóan kijönni”

– nyilatkozta az Erdélyfm-nek Zilahi Imre. Székelyudvarhely önkormányzati testületében 9 RMDSZ-es, 8 MPP-s és két zöld képviselő van.