A Székely Szabadság Napja nevű rendezvényen a kezdeményező SZNT politikusai mellett jelen vannak az EMNP, az MPP és az RMDSZ képviselői is. A helyszínről Korodi Zsuzsa kolléganőm tudósított.

„Több mint 4000-en gyűltek össze itt a székely vértanúk emlékművénél 5 órakor, a megemlékezés kezdetén. A szervezők jóval több személyre számítanak, de igaz, hogy még mindig érkeznek a résztvevők, zászlókkal, különböző jelszavakat skandálva. Most fejezte be a beszédét Izsák Balázs, az SZNT elnöke, aki beszédében azt mondta, hogy folytatni fogják a Székelyföld területi autonómiájáért vívott harcot, 10 éve ezt teszi az SZNT. Békés úton szeretnék ezt elérni, és abban reménykednek, hogy most, hogy új kormánya van az országnak, és ebben a kormányban magyar tagok is vannak, talán sikeresebb lesz ez a küzdelem. Folytatódnak az ünnepi beszédek, igaz, hogy sokszor a bemutatkozásokat és a beszédeket is megzavarják a bekiabálások, az autonómiát székelyföldnek skandálás.”

Korodi Zsuzsa tudósítását hallották. A megemlékezés fél hétig tart. Ezt követően a szervezők bejelentése szerint a tüntetők átvonulnak a főtérre. Mivel a menetelésre nem kaptak engedélyt, az úttest helyett a járdán vonul majd végig a tömeg. Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi rendőrség vezetője ma azt mondta a maszol.ro portálnak, hogy a felvonulás résztvevői, akkor is megszegik a törvényt, ha a járdán menetelnek a székely vértanúk emlékművétől a főtérig. A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy bármilyen közterületen csak hatósági engedéllyel szabad felvonulni. Ezt a rendezvényt azonban betiltották. Marosvásárhelyen reggel óta a szokásosnál több csendőr tartózkodik a köztereken és az egész megye területén gyakoribbak a közúti ellenőrzések.