A Hargita Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke a családorvosok keretszerződésének tervezett módosítása kapcsán nyilatkozott az Erdély Fm-nek. A hétvégén közvitára bocsátott dokumentum szerint jövőtől eltörölnék a minimális beteglétszámot, ami most városi környezetben 800 biztosított személyt jelent, vidéken pedig 500-at. Soós Szabó Klára szerint a módosítás komoly problémát okozna a családorvosi alaphálózat számára, hiszen a minimális létszám a garancia arra, hogy egy családorvosi rendelő anyagilag fenn tudja tartani magát. A változtatás a magánklinikákon rendelő orvosoknak kedvez, hiszen ők a klinika keretein belül, kevesebb bevétellel is működőképesek, magyarázta a családorvos.

„ Egyértelmű, hogy továbbra is az országos biztosítónak az elnöke azon fáradozik, hogy a klinikaláncoknak átjátszani az alaphálózatot. A klinikaláncoknak szükségük van az alaphálózatra, olyan szempontból, hogy az majd biztosítsa a küldőpapírokat különböző ágazatokba, ha van szüksége a biztosítottnak, ha nincs szüksége, de ezáltal minél több pénzt a rendszerből kivonhassanak.”

Az egészségbiztosító azzal indokolja a változtatásokat, hogy ezzel segítene például a fiatal orvosoknak az elhelyezkedésben. Soós Szabó Klára szerint ez az érv nem állja meg a helyét, hiszen az országban 530 családorvosi hely betöltetetlen, így van lehetőség az elhelyezkedésre. Október 31-én Bukarestben szenátusi ülésen vitatják meg a tervezett módosítást, az ülésen részt vesznek a családorvosok megyei szervezeteinek küldöttei. Hargita megye tiltakozni fog a változtatások ellen, közölte Soós Szabó Klára.