Sőt, olyanok is vannak, akik nem tudnak róla, vagy ha mégis hallottak a válságról, úgy hiszik, hogy a gazdasági visszaesés nem tarthat tovább egy évnél. A legújabb felmérésekből az is kiderül, hogy a lakosság nem hajlandó olcsóbb élelmiszereket vásárolni, inkább energiával és ruházati cikkekkel spórolna.

„Igen, természetesen hallottam a világválságról, leginkább a médiából értesültem erről. Akárcsak bárki másra rám is hatással van. Azt nem mondhatom, hogy spórolok, de például akartam egy új konyhabútort, de egyelőre lemondtam róla.”

-mondta el egy marosvásárhelyi lakos. Egyébként a gazdasági szakértők is azt ajánlják, hogy körültekintően költekezzünk.

„Ajánlottabb megfontoltan gondolkodni és ezeket a nagyobb kiadásokat nem hitelből finanszírozni. Akinek befektetései, megtakarításai vannak az igyekezzen szétszórni azt. Bankbetétbe is legyen tartva, nem csak egy hanem több banknál, és nem csak lejben hanem valutában is. Világszinten pedig egyre jobban elterjedt az hogy aranyban kell tartani a pénzt.”

Ami ugyancsak egy válságra utaló jel, hiszen az arany értéke akkor nő, amikor minden másé csökken, mondta el híradónknak Juhász Játcint, gazdasági elemző. A válságtól leginkább a nyugati országok, Francia, Olasz és Spanyolország lakossága tart. Takarékosság szempontjából Románia 52 ország közül az utolsó helyen áll.