Emiatt a hatóság arra kényszerült, hogy fontossági sorrendet állítson össze és eszerint rendelje a tankönyveket. Így elsőként az első osztályosok könyveit rendelték meg, illetve azokat a könyveket, amelyekből az egységes dolgozatra vagy az érettségire kell készülniük a diákoknak. A többi tantárgyból a régi tankönyvekből kell tanuljanak az iskolások.

„A legnagyobb baj a harmadikos román tankönyvekkel van, a kisebbségi osztályban, amit a Dacia kiadó, mint egyed kiadó adott ki, s már a tavaly sem volt belőle utánnyomás, s az idén se. Tehát ez az egyetlen könyv amelyből már két éve nem kaptunk egyetlen példányt sem.”

-mondta el az Erdély FM-nek Wenczel Ferenc, a tankönyvekért felelős tanfelügyelő. Hargita megyében idén már nem tudnak új tankönyveket rendelni, ezért a tanfelügyelőség a meglévő könyvek átcsoportosításával próbálja biztosítani minden iskolának a szükséges felszerelést.

„A következő hónapban, úgy októberben fogunk csinálni egy újraelosztást, amikor be fogják küldeni az egységek, hogy milyen tankönyvekből rendelkeznek fölösleggel, s akkor az intézmények onnan ki tudják válogatni, hogy honnan szerezzék be a hiányukat.”

Kisebb problémát okozott az is, hogy a kiadók késtek egyes tankönyvek nyomtatásával, de azt ígérik, hogy ezek két héten belül elkészülnek.