60 százalékkal többen béreltek márciusban lakást, és az első negyedévben legalább ennyivel kevesebben vásároltak lakást, mint tavaly ilyenkor. Éppen ezért több ingatlan iroda is csődbe ment, mert egyetlen lakást sem tudtak eladni.

„A vásárlás az érezhetően le van állva, tehát kérések vannak, de nem igazán vásárolnak. A pénzkeretük nem engedi meg, hitelt nem kapnak. Nagyon pang a piac, tehát sok ingatlaniroda, aki eladásra volt szakosodva bezárt, mert nem volt aktivitása hónapok óta. Olyan is volt, akik hat hónapja egyetlen tranzakciót sem bonyolított le.”

-magyarázta Tóth Attila, egy kolozsvári ingatlanügynök. A felmérést készítő vállalat szerint a gazdasági válság miatt több a bérelhető lakás, hiszen azokat az ingatlanokat is bérbe adják, amelyeket eddig nem tudták eladni a tulajdonosok.

„Tavaly és tavalyelőtt is nagyrészt hitelekből vásárolták az emberek a lakásokat, csillagászati árak voltak, de most már nagyjából kezd normalizálódni a helyzet, esnek az árak és folyamatosan esésben vannak. Mi inkább luxuslakosztályokkal foglalkoztunk, egy kétszobást lakást akár 500-550 euróért béreltünk a tavaly, az idén körülbelül 400-450 euróért. A kisebb kétszobás lakásokat, ahová kellenek befektetések, azokat már akár 300 euró alatt is meg lehet találni.”

A lakásvásárlások esetében Kolozsváron a négyzetméterenkénti árak körülbelül ezer euróval olcsóbbak, mint a tavaly.

„Hangsúlyozom, hogy kérik ezt az árat, de mivel a piac pang és nincsenek tranzakciók, még a közjegyzők sem tudják megmondani a reális árat. Az újságok tele vannak hirdetésekkel, ezek az árak egyre csökkennek. Egy egyszobás lakás esetében a tulajdonos 47 ezer euróról akár már 30 alá is lemegy az árral csak tudja eladni.”

 Az ingatlanszakértő szerint csak az év végére stabilizálódik az ingatlanpiac, addig még az árak zuhanni fognak.