Viszont a válság miatt kisebb felületet tud bérelni a kulturális minisztérium ezeken a rendezvényeken. Az ország idén a budapesti, az isztambuli, a lipcsei, a bolognai, a prágai és a frankfurti könyvvásárokon vesz részt. Kelemen Hunor kulturális miniszter azt reméli, ezeken az eseményeken az erdélyi könyvkiadók is jelen lesznek.

„A tárca meg fogja hívni a Könyvkiadó Egyesületet, hogy legyen jelen, vegyen részt, és én remélem, hogy jelen lesznek a magyar könyvkiadók. Egyébként ezek kis standok lesznek, nem engedünk meg nagyon nagy standokat ebben az esztendőben – gazdasági okok miatt, de úgy, hogy a standon belül legyen helyen a magyar könyveknek is egy része, azt biztosítani tudjuk.”

A miniszter azonban hangsúlyozta az Erdély FM híradójának, hogy első sorban az erdélyi könyvkiadók ajánlatain múlik az, hogy ezeken a nemzetközi könyvvásárokon részt tudnak-e venni. A standok bérlésére különben körülbelül 400 millió lejt fordít a tárca, így a könyvkiadók ezért a részvételért nem kell fizessenek. A hazai könyvvásárokon azonban a részvételért fizetniük kell a kiadóknak, és a kisebbségi kiadókat valószínűleg idén nem tudja támogatni a kulturális minisztérium.

„A tárca költségvetésében ebben az esztendőben sem látok én olyan lehetőséget, hogy például a hazai könyvvásárokon a jelenlétet támogassuk. A nemzetközi könyvvásárokon igen, mert az óriási kiadás és ottan országos részvételről van szó, de én Bukarestet egyszerűen egyszerűen nem látom, hogy honnan.”

A tavaly például a nagy romániai könyvvásárokon éppen azért nem tudtak részt venni a romániai magyar könyvkiadók, mert a tárca akkor sem tudta támogatni. Különben Kelemen Hunor kulturális miniszter azt mondta, a marosvásárhelyi könyvvásárt kiemelten fogja támogatni a kulturális tárca.